Visita Caves Nadal

DISSABTES ENOTUR√ćSTICS: CAVES NADAL (17 de febrer)

Dissabte mig emboirat, ¬†per√≤ amb les ganes de retrobar-nos¬†els Tastavins¬†per con√®ixer una de les empreses m√©s emblem√†tiques i hist√≤riques del Pened√®s. Agafem cam√≠ cap al Pla del Pened√®s i des de lluny ja podem observar una gran explotaci√≥ de conreu de vinyes, anomenada Finca Boadella. Una vegada all√†, ens dona la benvinguda en Xavi Nadal que √©s l’actual hereu del celler¬†i que han sigut fidels¬†a¬†la tradici√≥ catalana de traspassar el negoci de pares a fills,¬†que¬†¬†han conreat vinyes i han creat extraordinaris caves.

Comencem la visita tot fent un esmorzar amb unes delicatessen gourmet excepcionals, acompanyat del Xarel·lo vermell i un cava , on des els finestrals albiràvem àmpliament les vinyes a ple hivern, tot identificat com un bell quadre.

Anem seguin fins arribar a tocar¬†¬†unes de les vinyes davant mateix de la casa pairal, i en Xavi ens explica, davant d’un¬† planell, els nom i ubicaci√≥ de totes les seves finques i vinyes al Pened√®s. Aix√≠ mateix, ¬†ens explica la filosofia del que ja estan fent, per√≤ encara s’endinsaran m√©s en les¬†¬†pautes de la viticultura ecol√≤gica amb la que hi creuen per treballar les varietats aut√≤ctones de la nostra regi√≥, com s√≥n el Macabeu,¬†el Xarel¬∑lo i la Parellada.

Ens obre les portes de l’antic celler de recepci√≥ de ra√Įm i tines d’acer inoxidable, on hi ha cabuda el rep√≤s durant els dies previs de la collita del¬†vi base per elaborar els seus cl√†ssics i ben preuats caves.¬† All√†, ¬†fem un most extret directament de la tina d’acer inoxidable, de les varietats Parellada,¬†Macabeu, Xarel¬∑lo, una de les bases per fer-ne cava que √©s m√©s √†cid, ¬†i Xarel¬∑lo per fer-ne el seu vi.¬†Tenim l’enorme satisfacci√≥ de poder tastar el seu Xarel¬∑lo vermell, una de les bases que tamb√© utilitzar√† per fer-ne cava.

Nadal ¬†possiblement es reconegui m√©s pels seus Caves, per√≤ la seva gamma de vins nobles, com b√© diu la paraula, √©s gelosament ben estructurada i preuada, com tamb√© cal recordar que han estat uns dels pioners en fer vi de podridura, que √©s excel¬∑lent per maridar amb plats com a pat√©s, formatges i fru√Įts secs.

Despr√®s baixem esgla√≥ a esgla√≥ uns 20 metres per endinsar-nos a les entranyes de la cava subterr√†nia, ¬†aquesta fundada pel seu avi en Ramon Nadal Gir√≥ l’any 1941. Humitat, foscor, temperatura constants i silenci s√≥n els elements que atresoren aquest¬†espai √ļnic i fet a “pic i pala”en l’√®poca tot just acabada¬† la guerra civil. Aqu√≠ reposen minuciosament els seus caves de llarga crian√ßa.

 

Tot seguit vam passar a la sala de cates, i allà asseguts vam rebre una classe magistral del potencial que atresoren els caves de Nadal, vam anar tastant:

 

-Brut Nature GR 2012, on la Parellada manifesta tota la seva essència,un cava suau i llaminer.

-Salvatge Brut 2013, on predomina el Macabeu, fresc, intens, elegant.

-Ramon Nadal Gir√≥ RGN10, un cava √ļnic, excepcional¬† del 2004, on el Xarel¬∑lo li dona tota la seva personalitat, √©s el Cava emblema del Celler i en la celebraci√≥ dels 75 anys trauran al mercat el RGN20, que √©s molt untu√≥s i de gran complexitat arom√†tica.

-Salvatge Rosé, un Brut de Pinot Noir 2013, amb notes de fruites vermelles i color salmó pàl·lid.

-Nadal 1510 Botrytis 2001, el primer vi dol√ß de Botrytis elaborat a l’Estat, ideal per fer l’aperitiu!!

Per tot aix√≤ i m√©s, des de l’Acad√®mia de Tastavins Sant Humbert que organitzem aquests dissabtes matinals, et volem agrair la teva acollida, la teva saviesa en el coneixement dels terrenys i del mercat a l’hora d’internacionalitzar els teus elaborats ¬†i l‚Äôaposta ferma que feu per fer pa√≠s i cultura vitivin√≠cola.

Moltes gràcies Xavi i força per seguir sempre amb aquest extraordinari nivell de qualitat.
Fins aviat i una abraçada!