DISSABTES ENOTURÍSTICS: CAVES NADAL (17 de febrer)
Dissabte mig emboirat, però amb les ganes de retrobar-nos els Tastavins per conèixer una de les empreses més emblemàtiques i històriques del Penedès. Agafem camí cap al Pla del Penedès i des de lluny ja podem observar una gran explotació de conreu de vinyes, anomenada Finca Boadella. Una vegada allà, ens dona la benvinguda en Xavi Nadal que és l’actual hereu del celler i que han sigut fidels a la tradició catalana de traspassar el negoci de pares a fills, que han conreat vinyes i han creat extraordinaris caves.
Comencem la visita tot fent un esmorzar amb unes delicatessen gourmet excepcionals, acompanyat del Xarel·lo vermell i un cava , on des els finestrals albiràvem àmpliament les vinyes a ple hivern, tot identificat com un bell quadre.
Anem seguin fins arribar a tocar unes de les vinyes davant mateix de la casa pairal, i en Xavi ens explica, davant d’un planell, els nom i ubicació de totes les seves finques i vinyes al Penedès. Així mateix, ens explica la filosofia del que ja estan fent, però encara s’endinsaran més en les pautes de la viticultura ecològica amb la que hi creuen per treballar les varietats autòctones de la nostra regió, com són el Macabeu, el Xarel·lo i la Parellada.
Ens obre les portes de l’antic celler de recepció de raïm i tines d’acer inoxidable, on hi ha cabuda el repòs durant els dies previs de la collita del vi base per elaborar els seus clàssics i ben preuats caves. Allà, fem un most extret directament de la tina d’acer inoxidable, de les varietats Parellada, Macabeu, Xarel·lo, una de les bases per fer-ne cava que és més àcid, i Xarel·lo per fer-ne el seu vi. Tenim l’enorme satisfacció de poder tastar el seu Xarel·lo vermell, una de les bases que també utilitzarà per fer-ne cava.
Nadal possiblement es reconegui més pels seus Caves, però la seva gamma de vins nobles, com bé diu la paraula, és gelosament ben estructurada i preuada, com també cal recordar que han estat uns dels pioners en fer vi de podridura, que és excel·lent per maridar amb plats com a patés, formatges i fruïts secs.
Desprès baixem esglaó a esglaó uns 20 metres per endinsar-nos a les entranyes de la cava subterrània, aquesta fundada pel seu avi en Ramon Nadal Giró l’any 1941. Humitat, foscor, temperatura constants i silenci són els elements que atresoren aquest espai únic i fet a “pic i pala”en l’època tot just acabada la guerra civil. Aquí reposen minuciosament els seus caves de llarga criança.
Tot seguit vam passar a la sala de cates, i allà asseguts vam rebre una classe magistral del potencial que atresoren els caves de Nadal, vam anar tastant:
-Brut Nature GR 2012, on la Parellada manifesta tota la seva essència,un cava suau i llaminer.
-Salvatge Brut 2013, on predomina el Macabeu, fresc, intens, elegant.
-Ramon Nadal Giró RGN10, un cava únic, excepcional del 2004, on el Xarel·lo li dona tota la seva personalitat, és el Cava emblema del Celler i en la celebració dels 75 anys trauran al mercat el RGN20, que és molt untuós i de gran complexitat aromàtica.
-Salvatge Rosé, un Brut de Pinot Noir 2013, amb notes de fruites vermelles i color salmó pàl·lid.
-Nadal 1510 Botrytis 2001, el primer vi dolç de Botrytis elaborat a l’Estat, ideal per fer l’aperitiu!!
Per tot això i més, des de l’Acadèmia de Tastavins Sant Humbert que organitzem aquests dissabtes matinals, et volem agrair la teva acollida, la teva saviesa en el coneixement dels terrenys i del mercat a l’hora d’internacionalitzar els teus elaborats i l’aposta ferma que feu per fer país i cultura vitivinícola.
Moltes gràcies Xavi i força per seguir sempre amb aquest extraordinari nivell de qualitat.
Fins aviat i una abraçada!