Carregant esdeveniments

Formatges del Pirineu seleccionats per Xerigots & vins i caves del Penedès

Preu: 19,00€
( 23,00€ no socis )
DESCRIPCIĂ“:

Un tast de formatges i vins dirigit pel nostre sommelier, on ens endinsarem, a travĂ©s d’una selecciĂł de formatges artesans de Xerigots, a la geografia dels Pirineus.

Des de Xerigots es miren el Pirineu com a entitat física i no política. No hi ha fronteres, només muntanyes i paisatge. El clima i el relleu transmet a la seva selecció de formatges quelcom que la fa especial. El caràcter que composa aquest massís es transforma en una melodia de sabors textures i emocions que ens du per un instant al bressol de la vall o les cledes estivals de l’alta muntanya.

En aquest maridatge tastarem:

Brebiou

Aquí tenim un formatge d’ovella de llet pasteuritzada i pasta tova dels Pirineus Atlàntics. L’escorça és blanca tirant a rosa segons el seu estat de maduració. Te l’aspecte de cúpula. Sota aquest mantell blanc a tocar l’escorça la textura és cremosa quasi líquida i en el seu interior resta més solidificat. Lleugerament salat, ens recorda els aromes de l’estable, però en cap manera desafiant. És un molt bon iniciador d’un plat de formatges.

Pachou chevre fermier

A la Vall de Baretous trovarem la família d’en  Philippe Pachou, pastors per tradició familiar, alimenten el ramat amb farratge i cereals a l’hivern i a l’estiu fan la transhumància fins al massís d’Issarbe. Allí continuen fent el formatge en una petita instal.lació. Aquesta manera de fer fa que els formatges siguin estacionals i trobarem les variacions d’estiu (a muntanya) i d’hivern (a la granja). Aquest formatge està fet amb llet de la pròpia explotació o sigui “fermier”. És de pasta premsada sense coure, per això el trobem molt cremós en el paladar. Te una curació de 3 a 6 mesos i la crosta està fregada setmanalment amb aigua i sal. Amb un gust suau però amb caràcter, ens deixa el seu punt dolç i els gustos cabrins que tan ens agraden.

Esquirou

Formatge de pasta premsada elaborat amb llet d’ovella vasco-bearnesa que pasturen per aquestes muntanyes desde temps immemorials. Forma part de la (DO/AOC) Ossau-Iraty (la única DO que hi ha al sud de França). El seu interior és de color groc intents i ens recorda lleugerament els fruits secs. Cremós i elgant. Aquestes característiques li van donar la medalla d’or a la Fira de París l’any 2013.

Tomme de Cerdanya fermier

formatge de vaca de llet crua i escorça rentada. Està elaborat amb llet de vaques Montbeliarde al Pirineu oriental al poble de Sallagosa. Cada dos dies els voltegen i els freguen per ajudar a madurar els propis ferments. Escorça ferma amb aromes de celler. El seu interior la pasta és cremosa i un sabor molt agradable. Aquest formatge pot tenir diferències d’estiu a hivern segons l’alimentació del ramat.

Blanc de Tòrrec

Desde l’any 2009 aproximadament aquesta parella d’emprenedors van obrir la seva formatgeria a Vilanova de Meià (Prepirineu). La seva passió per els animals els va portar a gestionar un ramat de cabres de la raça murciano-granadines. Mantenint el cicle del ramat elaboren formatge tot l’any menys en el període de gestació, per tant ofereixen uns formatges estacionals. Territori, paisatge i passió per les coses ben fetes fan que la Montse i el Nicanor tinguin el reconeixement que es mereixen tan aquí com arreu del país.

Formatge de llet crua de cabra i de quallada làctica. Considerat un dels formatges de pastor més elegants. L’escorça de pell florida te una maduració de 3 a 4 setmanes. En el seu interior trobem una pasta tova cremosa amb un sabor làctic quan és jove però a mesura que va madurant anem descobrint nous sabors a bolets i a fruits secs. Els paisatges del Montsec es desvetllen en el paladar.

Carrat

El Carrat és un formatge elaborat a Borredà (Prepirineu Berguedà). Amb llet de cabra i de textura suau, ens dona uns aromes molt nets de cítrcs i làctics. La seva escorça està recoberta amb carbó vegetal aportant melositat. Està considerat un dels formatges més prestigiosos de Catalunya.

Tupí de Tòrrec

El Tupí és un formatge tradicional a tot el Pirineu, elaborat amb formatge sec i macerat amb ratafia. Es deixa madurar uns dos mesos dintre una tupina de terrissa on es va remenant cada dos dies, tornat la pasta lleugerament cremosa. Intens i perfumat, la complexitat de la ratafia i el procés d’elaboració fa que evapori l’alcohol deixant els sabors aromàtics de plantes silvestres i nous tendres d’aquest destil·lat. Color blanc-marfil, cremós inofensiu en aparença, però contundent en el paladar. Pot acompanyar una torrada amb pa de pagès, un entrecot a la brasa, una salsa per a carns vermelles,  com unes postres amb galetes cruixents.

Maridarem aquests formatges amb una selecciĂł de 6 vins del Penedès, un tast que t’omplirĂ  la boca de gustos i tradiciĂł!

Sabies que ens fa més feliços gaudir d’una experiència que d’un objecte?
Si vols fer un regal, et proposem aquesta experiència amb vins i caves catalans i productes de proximitat km0.
Regala el tast de formatges francesos & vins del Penedès sense data de reserva: TIQUET REGAL D’UN TAST O MARIDATGE DIRIGIT.

* Saps que Tastavins Penedès és una associació i te’n pots fer membre? Gaudiràs de descomptes permanents, activitats exclusives i molt més. Si ets menor de 30 anys, la quota és un 50% més econòmica! Fes l’alta a través del web en tres minuts aquí.

QUAN:
27/05/2099
20:00h - 22:00h

ON:
Espai Penedès
Muntaner, 21
08011 Barcelona