Un tast de formatges i vins dirigit per un sommelier, on ens endinsarem, a travĂ©s d’una selecciĂł de formatges artesans Xerigots, a la geografia dels Pirineus.
Des de Xerigots ens mirem el Pirineu com a entitat fĂsica i no polĂtica. No hi ha fronteres, nomĂ©s muntanyes i paisatge. El clima i el relleu transmet quelcom a la nostra selecciĂł de formatges que la fa especial. El carĂ cter que composa aquest massĂs es transforma en una melodia de sabors textures i emocions que ens du per un instant al bressol de la vall o les cledes estivals de l’alta muntanya.
La nostra selecció* és:
Brebiou: AquĂ tenim un formatge d’ovella de llet pasteuritzada i pasta tova dels Pirineus AtlĂ ntics. L’escorça Ă©s blanca tirant a rosa segons el seu estat de maduraciĂł. Te l’aspecte de cĂşpula. Sota aquest mantell blanc a tocar l’escorça la textura Ă©s cremosa quasi lĂquida i en el seu interior resta mĂ©s solidificat. Lleugerament salat, ens recorda els aromes de l’estable, però en cap manera desafiant. És un molt bon iniciador d’un plat de formatges.
Pachou chevre fermier: A la Vall de Baretous trovarem la famĂlia d’en  Philippe Pachou, pastors per tradiciĂł familiar, alimenten el ramat amb farratge i cereals a l’hivern i a l’estiu fan la transhumĂ ncia fins al massĂs d’Issarbe. AllĂ continuen fent el formatge en una petita instal.laciĂł. Aquesta manera de fer fa que els formatges siguin estacionals i trobarem les variacions d’estiu (a muntanya) i d’hivern (a la granja). Aquest formatge estĂ fet amb llet de la pròpia explotaciĂł o sigui “fermier”. És de pasta premsada sense coure, per això el trobem molt cremĂłs en el paladar. Te una curaciĂł de 3 a 6 mesos i la crosta estĂ fregada setmanalment amb aigua i sal. Amb un gust suau però amb carĂ cter, ens deixa el seu punt dolç i els gustos cabrins que tan ens agraden.
Esquirou: Formatge de pasta premsada elaborat amb llet d’ovella vasco-bearnesa que pasturen per aquestes muntanyes desde temps immemorials. Forma part de la (DO/AOC) Ossau-Iraty (la Ăşnica DO que hi ha al sud de França). El seu interior Ă©s de color groc intents i ens recorda lleugerament els fruits secs. CremĂłs i elgant. Aquestes caracterĂstiques li van donar la medalla d’or a la Fira de ParĂs l’any 2013.
Tomme de Cerdanya fermier: formatge de vaca de llet crua i escorça rentada. Està elaborat amb llet de vaques Montbeliarde al Pirineu oriental al poble de Sallagosa. Cada dos dies els voltegen i els freguen per ajudar a madurar els propis ferments. Escorça ferma amb aromes de celler. El seu interior la pasta és cremosa i un sabor molt agradable. Aquest formatge pot tenir diferències d’estiu a hivern segons l’alimentació del ramat.
Blanc de Tòrrec
Desde l’any 2009 aproximadament aquesta parella d’emprenedors van obrir la seva formatgeria a Vilanova de MeiĂ (Prepirineu). La seva passiĂł per els animals els va portar a gestionar un ramat de cabres de la raça murciano-granadines. Mantenint el cicle del ramat elaboren formatge tot l’any menys en el perĂode de gestaciĂł, per tant ofereixen uns formatges estacionals. Territori, paisatge i passiĂł per les coses ben fetes fan que la Montse i el Nicanor tinguin el reconeixement que es mereixen tan aquĂ com arreu del paĂs.
Formatge de llet crua de cabra i de quallada là ctica. Considerat un dels formatges de pastor més elegants. L’escorça de pell florida te una maduració de 3 a 4 setmanes. En el seu interior trobem una pasta tova cremosa amb un sabor là ctic quan és jove però a mesura que va madurant anem descobrint nous sabors a bolets i a fruits secs. Els paisatges del Montsec es desvetllen en el paladar.
Carrat: El Carrat Ă©s un formatge elaborat a BorredĂ (Prepirineu BerguedĂ ). Amb llet de cabra i de textura suau, ens dona uns aromes molt nets de cĂtrcs i lĂ ctics. La seva escorça estĂ recoberta amb carbĂł vegetal aportant melositat. EstĂ considerat un dels formatges mĂ©s prestigiosos de Catalunya.
Tupà de Tòrrec
El Tupà és un formatge tradicional a tot el Pirineu, elaborat amb formatge sec i macerat amb ratafia. Es deixa madurar uns dos mesos dintre una tupina de terrissa on es va remenant cada dos dies, tornat la pasta lleugerament cremosa. Intens i perfumat, la complexitat de la ratafia i el procés d’elaboració fa que evapori l’alcohol deixant els sabors aromà tics de plantes silvestres i nous tendres d’aquest destil·lat. Color blanc-marfil, cremós inofensiu en aparença, però contundent en el paladar. Pot acompanyar una torrada amb pa de pagès, un entrecot a la brasa, una salsa per a carns vermelles, com unes postres amb galetes cruixents.
Maridarem aquesta selecció de formatges amb vins del Penedès següents:
L’Ermita d’Espiells de JuvĂ© & Camps*
Fredolic Negre 2014 de Bolet*
Vinomi de Can Descregut*
Vins del Cep GR5*
Mas Comtal Rosat 2014*
*Alguns dels formatges seleccionats poden ser substituĂŻts per d’altres de caracterĂstiques similars i de la mateixa qualitat. Hem de tenir en compte que els formatges sĂłn productes estacionals i que la seva qualitat no Ă©s homogènia durant tot l’any.
DATA: Dimecres, 4 de novembre de 2015, 20.00 hores
PREU: 15€ (19€ no socis)
** Saps que Tastavins Penedès Ă©s una associaciĂł i te’n pots fer membre? GaudirĂ s de descomptes permanents, activitats exclusives i molt mĂ©s. Si ets menor de 30 anys, la quota Ă©s un 50% mĂ©s econòmica! Fes l’alta a travĂ©s del web en tres minuts aquĂ.
ON:
08011 Barcelona