Visita a Parès Baltà (12 de maig)

La visita a ParĂ©s BaltĂ  no podia ser d’una altra manera: “Excepcional”. Quin matĂ­ que ens va fer passar el Joan CusinĂ© amb les seves explicacions, coneixements i passiĂł en tot el que ens anava narrant. Un celler familiar,el Joan i la Maria Ă€ngels al cap davant,els seus fills Joan i Josep dirigint el celler i les seves respectives esposes Maria Elena i Marta com enòlogues que fan dels vins i caves elaborats que tinguin aquell toc de personalitat, elegĂ ncia i carĂ cter que defineix tots els productes de ParĂ©s BaltĂ .  Vi i Salut Ă©s el seu lema.
Una finca de 200 hectĂ rees,un cultiu de vinyes de forma ecològica i biodinĂ mica, molt interessant els preparats biodinĂ mics i homeopĂ tics utilitzant fems de vaca enterrats amb una banya i fugint de la utilitzaciĂł de qualsevol component quĂ­mic. Apart del celler al Penedès la famĂ­lia Cusiné tambĂ© tĂ© un Celler a Gratallops, 20 hectĂ rees al cor del Priorat, “Gratavinum” i un a la Ribera del Duero “Dominio Romano”on s’elaboren vins negres de gran qualitat.
La visita al celler i la baixada a la cava feta a pic i pala a principis del segle XX ens van portar a la sala de tasts on vam poder gaudir d’un moment Ăşnic i molt esperat. Mentre ens preparaven per assaborir els vins i caves, JesĂşs Velacoracho, menbre dels Tastavins, ens va donar uns coneixements de l’origen del Xarel·lo. És un llibre obert i al seu costat sempre hi ha coses per aprendre.
El tast: “Magistral”.  Un breu resum dels productes provats que tots vam ser excepcionals.
-Vam començar amb dos caves: Blanca Cusiné 2011 i un Rosat 100% Pinot noir. El Joan ens va contar una anècdota d’uns japonesos, posant la copa de cava a l’orella i el soroll de l’escumĂłs Ă©s com una fina pluja dins un jardĂ­ del JapĂł.

-De vins blancs vam tastar: “Ginesta” elaborat amb la varietat GewĂĽrztraminer,”Còsmic” un Xarel·lo Ăşnic i l” IndĂ­gena 2017″ fet de Garnatxa blanca.

-Vam seguir amb dos rosats: l’ “IndĂ­gena” elaborat amb garnatxa negra i el “RADIX” 100% Syrah, el millor rosat que hagin provat mai, Ă©s alguna cosa diferent de tot el que hi ha al mercat. Un 10!!
I per acaba -la generositat del Joan Cusiné no té sostre- vam tastar uns vins negres: l’ “Hisenda Miret 2015” i el “Gratavinum 2011 ” del Priorat on tota la personalitat del terreny i la llicorella hi Ă©s present. Em quedaria curt amb qualsevol alabança d’aquests vins… Proveu-los!
Un vi blanc dolç “MĂşsic” fet amb Chardonnay, va donar per acabat aquest “Magistral Tast”.
L’ Acadèmia Tastavins vol agrair de tot cor el matí únic i recordat que ens veu fer passar.

Maria Àngels, Joan i família Cusiné, moltes i moltes gràcies per la vostra amistat!!