El Banc Sabadell Vijazz Penedès dedicarà la dotzena edició del festival als representants més influents de la història del gènere que segueixen en actiu, i proposarà tres nits imprescindibles per als amants del bon jazz, gratuïtes, i combinades amb tastos de vins i caves d’una quarantena de cellers del Penedès. A més del mític contrabaixista nordamericà Ron Carter, cap de cartell del Vijazz 2018, el saxofonista de Memphis Charles Lloyd serà l’encarregat d’inaugurar el festival, en la seva única visita a Catalunya aquest 2018.

Carter i Lloyd són dues autoritats que han marcat un abans i un després al jazz modern i que, amb vuitanta anys cadascun, gaudeixen d’una gran vitalitat i mantenen el virtuosisme, l’elegància i la sofisticació de sempre. Charles Lloyd & The Marvels obriran l’escenari principal del festival el divendres, 6 de juliol, a les 22.30 h, i si a aquesta primera nit es crearà una atmosfera intensa i tribal, el segon dia el festival, el dissabte 7, serà especialment enèrgic amb dos referents del jazz actual. D’una banda, el prodigiós trompetista israelià Avishai Cohen presentarà al Banc Sabadell Vijazz Penedès Big Vicious, la seva proposta més contundent i agosarada, amb un quintet explosiu format per dues guitarres i dues bateries, a més de sons processats. D’altra banda, el saxo alt de Kenny Garrett, el més important de la seva generació, allargarà la nit amb Kenny Garrett Quintet, que proposarà un concert d’alt voltatge rítmic i harmònic per arrodonir el dissabte de Banc Sabadell Vijazz Penedès. Una nit en què “l’ombra de Miles Davis sobrevolarà Vilafranca del Penedès”, tal com ha destacat a la presentació del cartell el director artístic del festival, Pere Pons.

I la cirereta a un cartell de tant nivell com el d’aquest 2018 la posarà el contrabaixista Ron Carter, que actuarà amb el Golden Striker Trio (Russell Malone i Donald Vega), per fer del vespre una autèntica delicatessen. El del Banc Sabadell Vijazz Penedès serà l’únic concert que oferirà el músic a Catalunya el 2018. De fet, aquest és un any especial pel baixista, que està immers en la gira del seu 80 aniversari. Fa més de 60 anys que el músic trepitja els escenaris d’arreu del món, i les seves cordes han sonat en més de 2.500 gravacions i en uns 150 discos enregistrats al seu nom. El Ron Carter Golden Striker Trio actuarà el diumenge 8 de juliol, a les 22 h, a l’escenari principal del Banc Sabadell Vijazz Penedès de la plaça de Jaume I.

El director artístic del Banc Sabadell Vijazz Penedès, Pere Pons, ha qualificat d’històric”, pels noms que congrega, pel que significa per la trajectòria del jazz. “Són exponents del jazz sense matisos, del jazz més íntegre, fidel, més explícit, i faran actuacions exclusives a Catalunya”, ha subratllat.

Eva Fernández, Magnolia i Saphie Welles al cicle “Elles i el jazz”

A banda dels concerts de l’escenari principal, l’Espai Cava del Claustre de Sant Francesc acollirà un any més el cicle “Elles i el jazz”, amb les millors veus femenines del gènere que oferiran un ambient relaxat, ideal per gaudir del vespre amb una copa de cava rosat. El divendres a les 21 h obrirà el cicle l’estil fresc i poètic d’Eva Fernández, que visitarà el festival amb Eva Fernández Trio. Myriam Swanson Magnolia pujarà a l’escenari de l’Espai Cava el dissabte, per oferir una nit intensa i elegant que farà connectar el públic amb el món del cinema, i diumenge el cicle es tancarà amb Saphie Welles & The Swing Cats, que proposarà una elegant sessió de swing. Amb l’entrada dels concerts d’”Elles i el jazz”, que tenen un preu de 13€, es fa un donatiu a l’Associació Ginesta de Vilafranca del Penedès que lluita contra el càncer de mama.

A més a més, la programació musical també arriba a uns altres tres espais del festival. Al Food&Swing Lídia Bosch, Three Cool Cats animaran la tarda del dissabte amb un concert i una classe de swing a càrrec del professor Lluís Lindyvil, i el flautista malagueny Fernando Brox serà al Grill el dijous, 5 de juliol, a les 23 h.

Vins i caves d’una quarantena de cellers per maridar el millor jazz

El cartell musical del festival es combinarà un any més amb els vins i caves del Penedès, que convertiran els carrers del centre de Vilafranca en una gran fira per degustar les novetats d’una quarantena de cellers, tastos clàssics i maridatges delicats, amb anxoves, sushi, foie o formatges blaus i del Pirineu. A més a més també es faran tastos nocturns, que combinaran vins rosats amb relats eròtics i un dinar especial. Una desena de tastos diferents i diverses activitats vinculades a la cultura del vi, que al llarg dels tres dies complementaran l’oferta musical del festival. Tots els horaris dels tastos i els maridatges es poden consultar a la web: vijazzpenedes.com, des d’on també es poden comprar els tiquets, que ja estan a la venda. El Banc Sabadell Vijazz Penedès és una de les activitats més importants de Tastavins Penedès, una entitat que treballa per la promoció i la difusió dels vins i caves del territori. El president de Tastavins Penedès, Joan Tarrada, ha explicat que aquesta edició es preveu d’èxit, “amb més espai a la Fira de Vins i Caves i una quarantena de cellers que garanteixen un ambient agradable, acollidor i de molta qualitat”.

Un festival en creixement

El Banc Sabadell Vijazz Penedès arriba a la dotzena edició com un certamen plenament consolidat a l’Estat, després del creixement dels últims anys. L’any passat, 55.000 persones van passar pel festival i van fer més de 74.500 degustacions, unes xifres que representen un important augment respecte a l’inici, l’any 2007, quan hi van passar 20.000 persones. L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha posat en valor l’interès del públic que omple la ciutat durant el festival: “vins i caves de qualitat, jazz de qualitat i un públic també de qualitat, defineixen el Banc Sabadell Vijazz Penedès. És un dels caps de setmana amb més gent a la ciutat i en el que es registren menys incidències”, ha explicat, i això demostra que el visitant es trobarà un festival agradable i de nivell. La roda de premsa ha comptat amb el director territorial a Catalunya de Banc Sabadell, Lluís Buil, que ha destacat com el vincle de l’entitat amb el territori ha fet que el Banc Sabadell Vijazz Penedès sigui una realitat al llarg de tots aquests anys.

Articles relacionats