El centre de Vilafranca del Penedès viu aquest cap de setmana una gran festa de música, vins i caves amb la 16a edició del festival Vijazz. Una dotzena de concerts i una vintena de cellers protagonitzen una cita que espera atraure vora 50.000 visitants. Aquest divendres el cartell l’han encapçalat les propostes joves i innovadores d’Alfa Mist i José James des de l’icònic escenari situat davant la basílica de Santa Maria. La programació es complementa amb el cicle Elles & Jazz al Claustre de Sant Francesc i el ViOFFJazz, un nou espai de música electrònica estrenat al Claustre dels Trinitaris per captar nous públics. En paral·lel, el Vijazz ofereix durant tres dies una àmplia oferta de maridatges amb formatges, fruites, embotits o sushi.
Després de la jornada preliminar celebrada ahir dijous amb la Banda de l’Escola de Música Dolors Calvet, aquest divendres el festival ha donat el tret de sortida oficial a tres dies de maridatge de música i gastronomia.
L’escenari principal l’ha encès el multi instrumentista, raper i productor Alfa Mist. El britànic ha portat fins el Penedès el seu recent ‘Variables’, lluint un estil propi i trencador, amb un jazz singular amb mostres de hip-hop en què no hi falta la improvisació, al costat d’una jove banda que ha deixat el públic encisat.
Si habitualment la primera nit del Vijazz estava marcada per un únic gran concert, aquesta vegada la direcció ha apostat per organitzar una doble cita. Després d’Alfa Mist, ja en plena nit, ha entrat en escena ‘On & On: José James Sings Badu’, el projecte amb què el nord americà i premiat José James juga i sorprèn entre el jazz més tradicional i el més contemporani, amb tocs de soul, funk, rap i rock. L’artista s’ha guanyat els espectadors amb la seva veu i la gratitud vers un Vijazz que ha definit com un dels festivals “més meravellosos del món”.
“Volíem crear un cartell eclèctic on tothom pogués trobar el seu espai preferit”, ha explicat a l’ACN el director artístic, Carles Ocaña, que ha ressaltat la joventut dels artistes que arrenquen el festival enguany, a diferència de la veterania d’altres anys. “Ens proposem fer pedagogia per a què el jazz no es vegi com un gènere inaccessible”, ha afegit.
Després d’aquesta jornada inicial, el Vijazz agafarà embranzida demà dissabte amb Mark Guiliana Jazz Quartet i la pianista Kandance Spring, dues propostes “més pures”. La cirereta del festival arribarà la nit de diumenge, amb l’aclamat baixista Marcus Miller.
Les propostes a l’escenari principal es complementen, com és tradició, amb el cicle Elles & Jazz, dedicat al talent femení. Mar Serra Grup, Alba Careta Group i Alba Pujals Quintet són les artistes que passen enguany per l’escenari del Claustre de Sant Francesc.
En paral·lel, el festival estrena aquest cop un espai al Claustre dels Trinitaris, que obrirà les matinades de divendres i dissabte per acollir el ViOFFjazz, on el gènere jazzístic s’aproximarà a la música electrònica per aproximar-se al públic més jove. Hi actuaran Jolly Damper, Vicky Groovy, B1N0 i DJ’s La Cara B, amb l’objectiu d’oferir “noves tendències”, ha apuntat Ocaña.
Finalment, el Centre de Dia Jaume Nicolàs de la Fundació Pinnae, acollirà el Cicle Nous Talents. Gràcies a l’acord arribat amb l’Escola de Música de Catalunya, l’espai acollirà demà dissabte els concerts finals dels alumnes del Barcelona Jazz Master – ESMUC, amb Jordi Berni Trio i Carlos Vico Quintet.
Tota una programació musical que el festival arrodoneix amb la fira de vins i caves, ubicada a la Rambla Nostra Senyora, convertida en una autèntica riuada de gent durant aquests tres dies. Una vintena de cellers exposen els seus millors productes, tots elaborats al Penedès. Les propostes vinícoles es combinen amb la programació de maridatges i tastos, on s’ofereixen centenars de places.