La segona visita de l’any dels Dissabtes Enoturístics ens ha portat a Vallformosa. Cal dir que era una visita molt esperada pels bons lligams que hi ha entre el celler i els membres  de l’Acadèmia Tastavins. Era realment una visita programada amb  il·lusió.

El dia va començar  amb un sol radiant més propi del mes de juny que no de l’hivern que estem acabant. Tot just arribar, vam ser atesos per Carles Gala, responsable de comunicació del grup, qui ens va obrir les portes d’entrada a la casa pairal, de la qual cal remarcar un exquisit refinament en la decoració i l’elegància. Abans de començar la visita ens van oferir  un bon esmorzar acompanyat pel cava “Col·lecció Brut Nature Reserva”, intens, elegant, amb notes florals i cítriques, i pas en boca llarg i agradable.

Seguidament i amb l’ànim molt disposat vam visitar les instal·lacions. Carles ens anava donant les explicacions i responent a les preguntes dels membres del grup. Val a dir que Vallformosa ha tingut un creixement sostingut al llarg d ‘aquests darrers anys amb un fort  increment de l’exportació —gairebé un 80%—  i amb forta concentració al mercat belga. Actualment la facturació del grup supera els 30 milions d’euros.

Menció especial per la Fundació Vallformosa, que dedica esforços a recollir fons per la lluita contra el càncer amb una sèrie d’actes de gran resposta per part de la societat penedesenca i on els Tastavins Penedès sempre ens hi hem involucrat.

Seguint el recorregut, vam visitar el museu extraordinari d’estris antics utilitzats per la pagesia i els viticultors, el celler, la sala de desgorjament i etiquetatge totalment automatitzada amb capacitat de producció de 8.000 ampolles de cava/h, etc. Tot seguit, vam visitar a la cava subterrània  i el magatzem d’expedició on s’allotgen els palets de cava per ser transportats arreu del món.

El Sr. Viçens Vidal, Director General,  ens va acompanyar en us dels moments més destacats: la cata dels productes elaborats pel Group Vallformosa. Xavier Pons, Director Tècnic i  enòleg, ens va anar fent la presentació dels productes i amb les seves explicacions ens feia gaudir intensament cada degustació.

Vam començar amb els dos productes de més alta gama Domèch.Vidal, “Cultivare”, uns vins, blanc i negre, on les etiquetes, cada una diferent de l’altra, han estat elaborades amb una performance artística on dos ballarins han pintat cada una de les etiquetes amb una dansa que recreava el cicle de la vinya. Vam poder visualitzar el vídeo de com es van dissenyar.

  • “Cultivare Blanc 2013”, millor vi blanc d’Espanya, una elaboració amb xarel·lo de vinyes velles fermentat una part amb depòsits d’acer inoxidable, en bóta de roure francès i en dipòsit de ciment amb forma d’ou. Un vi extraordinari!!
  • “Cultivare Negre 2012”, sumoll i samsó de vinyes del Garraf i una primera fermentació amb botes de roure francès obertes. Notes de fruites madures, regalèssia, cacau, tot conservant un equilibri d’aromes. En boca tanins suaus, elegant i vellutat.

A les caves de Vallformosa vam tastar:

  • “Mistinguett”, un cava jove, ideal per un públic femení, harmoniós amb aromes de fruita blanca.
  • “El Gran Barón”, un Brut Reserva 2014, un homenatge a l’esforç de la pagesia, un cava alegre, viu, afruitat.
  • “Gala Brut Nature Reserva”cupage de Xarel·lo i Chardonnay amb 30 mesos de rima, excel·lent en aromes, elegant i persistent amb boca, gran postgust.
  • “Rosat Pinot Noir 2014”, un cava per acabar la visita que ens deixava la gran satisfacció del matí compartir pels “amics” de Vallformosa. D’un color molt atractiu, alegre, sensual, per obrir-lo en qualsevol ocasió!

Per finalitzar la visita ens vam fer la foto de grup  i del moment de l’acomiadament especialment, tot entonant el nostre agraïment en nom de l’Acadèmia Tastavins Penedès per l’acolliment i l’atenció que han tingut durant tot el matí als seus cellers.

Queta Domènech, Presidenta de Vallformosa, moltíssimes gràcies, Vicenç, Carles, Xavier, ha estat un plaer compartir aquests inacabables projectes, il·lusions i esforços que esteu fent… Sort i molt bons desitjos!!

Podeu consultar la resta de dissabtes enoturístics que tenim programats fent clic aquí.

Articles relacionats